Kotitalousvähennyksen (45 %) saa kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2400 euroa vuodessa henkilöä kohti. Kotitalousvähennyksen saa myös lahjaksi ostetuista palvelusta, kun palvelu tehdään esimerkiksi verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Omavastuuosuus on 100 euroa vuodessa yhden henkilön osalta. Kotitalousvähennyksen voi tehdä kahdella tavalla. Vähennyksen voi tehdä kerran vuodessa veroilmoituksen yhteydessä. Tähän on olemassa oma lomakkeensa, jonka voimme täyttää yhdessä ja joka toimitetaan sitten verottajalle. Verovähennyshyödyn voi käyttää myös jatkuvassa verotuksessa. Tähänkin on oma lomakkeensa, jonka voimme yhdessä täyttää ja toimittaa verottajalle. Näin toimittuna verottaja pienentää palvelun maksajan veroprosenttia, mikä huomioidaan kuukausittain.

Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos ostat yritykseltä palveluja, jossa  työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa [(5 555 x 45 %) - 100) = 2 399,75]. Vähennysoikeus on 45 % työn osuudesta.


Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 4 800 euron vähennykset. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos 2 400 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

Katso netistä:

www.kotitalousvähennys.fi

Kotitalousvähennyslomake (PDF)

Veroprosentin muutoslomake (PDF)

Sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotus (dnro 604/40/2011, 14.9.2011)

Kotihoito Minerva